11.5 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

Bajramska priča porodice Bajraktarević iz Gornjeg Vakufa

U Gornjem Vakufu živi četveročlana porodica Bajraktarević, čiji članovi  željno iščekuju Kurban- bajram i njeguju posebne običaje za ovaj praznik. Djevojčice Emina i Milada nestrpljivo iščekuju dolazak oca sa bajram- namaza, jer znaju da tek tada nastupa Bajram. Sedmogodišnja Emina  rado pomaže majci Dženani  u laganijim poslovima tokom pripreme za Bajram.

– Kurban-bajram se u mojoj porodici dočekuje sa posebnom radošću i posebnim pripremama. Desetak dana prije se uredi kuća i avlija, a potom se obiđu mezarja i urede se dodatno. Na par dana prije spremaju se jela koja su karakteristična za obilježavanje ovog muslimanskog praznika. U čišćenju kuće i avlije uključeni su svi,  a u pripremi jela učestvuju svi ženski članovi porodice. I sve odiše mirom i čistoćom. I nekim posebnim veseljem- kaže Dženana, koja radi kao profesorica bosanskog jezika i književnosti u Elči- pašinoj medresi u Travniku.

Običaj je da se dan prije ovog praznika posti, navečer se okupaju djeca, a ujutro prije odlaska na sabah-namaz odrasli, uz obavezno novo odijelo. Za ručak se po običaju pored ostalih jela sprema i jelo od kurbanskog mesa za ukućane, a kurbansko meso (kurbane) dijele djeca komšijama bez obzira koje su nacionalnosti. Onaj koji prima kurban obično djeci daruje nešto od slatkiša zauzvrat.

– Ono što posebno ističem i učim svoju djecu jeste običaj da starijima čestitaju Bajram, tako što im poljube ruku i prislone je na čelo što starijim osobama čini posebnu čast. Za djecu je između ostalog i neizostavna bajram-banka kojoj se raduju i željno je očekuju- dodaje Bajraktarević.

Jedan od običaja koji su ostali na ovom području  je i da se muški članovi porodice vrate sa bajram-namaza kući drugim putem. U komšiluku se obilaze prvo starije, pa mlađe osobe. Drugi dan Bajrama muški članovi porodice obilaze mezarja, dok  žene obično prouče jasin za duše umrlih.

– Koliko me sjećanje služi nekad je postojao i “ženski bajram” koji je obično bio četvrti dan, ali od toga je danas ostalo samo sjećanje usljed užurbanog života. Običaj koji se veže za Kurban-bajram jeste i da se pomire oni koji su u svađi jer smo svi jednaki pred Bogom što je i simbolika ihrama naših hadžija. To bi i bila moja poruka Bajrama, da svaki čovjek postavi sebe kao mjeru odnosa prema drugome, da želi drugom ono što želi samom sebi, ne promišlja o drugom ono što ne bi promišljao o sebi, da bude oslonac drugom, jer će i drugi biti oslonac tebi, oprašta čak i onima koju su mu uvredu i nepravdu učinili- završava priču Bajraktarević čestitajući Bajram svima koji ga smatraju svojim praznikom.

Zadnje dodano
Povezane vijesti