8.5 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 05. Maja 2024.

FOTO: Završni radovi prve faze rekonstrukcije ulica u Gornjem Vakufu-Uskoplju

U ulicama Gradska (od INA benzinske pumpe do gornje džamije), Mala, Vladimira Nazora, Fra Anđela Zvizdovića, Branka Mikulića, Park, Preporod, Manovića sokak i Ridžalev sokak ugovorom je predviđena izgradnja kompletno nove kanalizacione (fekalne i oborinske) mreže sa priključcima, vodovodne mreže sa priključcima, ulične rasvjete, trotoara kao i same kolovozne trake.

Izvođenje kanalizacione mreže je bilo najteža jer se radila na dubini preko 3 metra, a glavni problem je bio permanentno pucanje starih azbestnih vodovodnih cijevi koje su jako osjetljive na vibraciju i deformaciju tla.

Glavna vodovodna mreža je također urađena u svim ulicama, izgrađeni su svi sekundarni šahtovi. Izvršena je zamjena lošeg zemljanog materijala sa kvalitetnim nosivim kamenim materijalom u cijelom kanalu širokog otkopa, a pri kraju je i zamjena kompletne posteljice kolovoza.

Stara fekalna kanalizaciona mreža do sada je bila veoma opterećena nepravilnim priključcima kišnice i podzemne vode vrela Javić, potoka Uševica i vrela Ilidža. Taj problem je napokon riješen, dodatnim radovima, te se podzemna voda vrela Javić novim cijevima odvela u korito Barice, potok Uševica je, novim cjevovodom, uveden u korito – jarak. a vrelo Ilidža je uključeno u novu oborinsku kanalizaciju.

Izvršeno je uklanjanje starih trotoara na kompletnom prostoru zone gradilišta, pri kraju je postavljanje ivičnjaka i tampona za asfaltiranje saobraćajnica, te izgradnja trotoara od betonske galanterije – kocke dimenzija 20×20 cm.

Prvi sloj asfalta do danas je urađen u ulicama Park, fra Anđela Zvizdovića i na dijelu Gradske ulice uz park. Ukoliko vremenski uslovi dozvole planirano je da se asfalterski radovi, a time i I faza rekonstrukcije ulica završi do 30. 9. 2019. godine

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim građanima naše općine na strpljenju za protekli period prilikom izvođenja radova, a posebno građanima kojima je zbog izvođenja radova bio nekada onemogućen prilaz, te naravno svim vlasnicima ugostiteljskih, trgovačkih, zanatskih i drugih objekata kojima je bio otežan normalan rad. Svi smo svjesni činjenice da je ovo generacijski projekt jer svi materijali koji se ugrađuju zadovoljavaju EU standarde, objavljeno je na službenoj web stranici Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Zadnje dodano
Povezane vijesti