20.5 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 28. Aprila 2024.

Irfan Šehić, inženjer iz Gornjeg Vakufa, patentirao uređaj koji je oduševio evropsku javnost

Bivši učenik gimnazije u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“, danas inženjer kompjuterskih nauka u austrijskom Gracu, Irfan Šehić patentirao je jedinstven uređaj za mjerenje parametara igrača podvodnog ragbija. On je spojio svoju profesiju i sport kojim se bavi da bi kreirao uređaj koji nosi naziv „pete3d“.

Povezani članak: Irfan Šehić, prvi Bosanac koji je zaigrao za reprezentaciju Austrije u podvodnom ragbiju

Priča o ovom uređaju posebno je dojmila urednike uglednog njemačkog časopisa za ronioce „VDST Sporttaucher“ koji je u prvom ovogodišnjem izdanju objavio članak o mladom Bosancu i njegovom proizvodu „pete3d“.

Novi uređaj sa interesantnim nazivom pete3d, razvio je igrač podvodnog ragbija, i inženjer embedded sistema Irfan Šehić iz Graz-a. Uređaj je veličine kovanice od 2 EURA, a stavi se pod zaštitnu kapu, i tokom igre mjeri dubinu igrača, temperaturu vode i ubrzanje. Putem Bluetooth-a podaci se mogu pročitati i grafički prikazati ​​u Android aplikaciji. Svaki igrač tako može tačno provjeriti koliko često i koliko duboko bude u vodi, a koliko na površini.

Značaj ovog načina mjerenja prevazilazi ličnu kontrolu performansi – i ranije je bilo moguće izmjeriti vrijeme ronjenja pomoću štoperice, ali ova je metoda bila neprecizna, i nije pružala mogućnost mjerenja dubine. Zahvaljujući pete3d, sada je prvi put moguće prikupiti velike količine podataka od više igrača, bez ikakvih problema. To omogućuje dopunu empirijski sakupljenih vrijednosti preciznim, izmjerenim podacima. Na primjer, podaci kao prosječno vrijeme ronjenja tipičnog igrača podvodnog ragbija, za koje se uvijek kaže da iznosi negdje oko 15 sekundi. Ili uporedba profila golmana, defanzivca i napadača. Uz to, iz podataka se mogu izvući odgovori na pitanja: da li uspješan tim provodi više vremena pod vodom od svojih protivnika ili možda čak i manje? Uz odgovarajuću pripremu, treneri bi mogli uskladiti ciljeve i metode treniranja s timskim podacima u budućnosti.

Da bi se iskoristile mogućnosti pete3d za podvodni ragbi, mora se vršiti analiza treninga, a ti podaci se moraju sakupljati, obrađivati ​​i interpretirati. Iz tog razloga su se tokom svjetskog prvenstva u podvodnom ragbiju u Grazu, u okviru uwrAcadamy projekta, sastali Irfan Šehić, Dr. Julie Vercelloni, australijska igračica podvodnog ragbija koja radi na Tehnološkom univerzitetu u Queenslandu, i Wolfgang Tress, dugogodišnji trener ovog sporta. Dr. Vercelloni je već radila na projektu uwrAcademy za automatsko kreiranje planova igara i specijalizirala se za analizu velikih količina podataka, a njen institut već uspješno surađuje s trenerima i sportašima iz drugih sportova.

Ubrzo nakon što je upoznao članove spomenutog projekta, Šehić je pomoću Garmin HRM monitora pulsa uspio izmjeriti puls igrača tokom igre i sinkronizirao ga s podacima dubine i ubrzanja. Ovo je prvi put da su bili provjerljivi i međusobno povezani fizički i fiziološki podaci jednog igrača ovog sporta.

Sada se planira studija sa najmanje dva tima tokom dužeg vremenskog perioda, kako bi se prikupilo dovoljno podataka za analizu koja bi dala konkretne informacije o općem ponašanju igrača na različitim pozicijama, kao i o naporu i uticaju treninga.

 3d

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti