15.8 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 28. Aprila 2024.

Novi poljoprivredni projekti dolaze u Gornji Vakuf

U moru problema i nesanica koje su nastale u jeku i kao eho ove pandemije zvane “Korona virus” mladi aktivisti donose nove projekte u naš grad i bore se za razvoj istog!

Izgleda da valovi medijske pokvarenosti i prestravljivanja građana, enormna reprodukcija broja oboljelih, mnogobrojne tragične sudbine, ekonomska nestabilnost ne mogu  spriječiti ove mlade da ustraju u svojim namjerama pozitivnih promjena i poboljšanja našeg okruženja.

U ovom periodu dok mnogi stanovnici planete zemlje strahuju za svoje živote, razmišljaju i inoviraju svemirska odijela za zaštitu od korone, “Tim za poljoprivredni razvoj Gornji Vakuf – Uskoplje” kojeg sačinjavaju Merima Muratspahić, Malik Šehić i Eldar Avdibašić  su iskoristili ovakvu situaciju i prijavili se na 24-hour Rural Challenge organizovan od strane Centra za ekonomski i ruralni razvoj koji je već danas u završnoj fazi. Projekat 24-hour Rural Challenge organizovan od strane CERD-a imao je za cilj okupiti najbolje grupe iz cijele Bosne i Hercegovine koje će raditi na prepoznavanju problema i planiranju aktivnosti koje će biti usmjerene na riješavanje istog. Učešće je uzela i naša ekipa i došla do samog kraja izazova gdje je najboljih 5 ekipa razvilo svoje ideje za koje će dobiti  sredstva za realizaciju.

Kroz šestodnevnu obuku o osnovama društveno-odgovornog djelovanja, razvoja privrede i ekonomije, pisanja projekata i provodeći svoje vrijeme na najbolji mogući način kroz edukaciju i druženje ova ekipa je radila na rješavanju problema koji je definisan kao “NIZAK NIVO RAZVIJENOSTI I SLAB OBIM POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE NA PODRUČJU LOKALNE ZAJEDNICE”.

Program okuplja najhrabrije timove iz Bosne i Hercegovine koji su dorasli da se uhvate u koštac sa izazovima i riješe određeni problem u svojoj zajednici. Trenutno je u programu aktivno pet timova koji su zavrijedili pažnju organizatora i kojima će biti osigurana finansijska sredstva za implementaciju projekata, a među njima je i naš tim. U narednom periodu očekuje se implementacija njihovog projekta u našem gradu.

U Gornjem Vakufu – Uskoplju uskoro možemo očekivati ujedinjenje poljoprivrednih proizvođača i platformu za razvoj poljoprivrede i informisanje poljoprivrednih proizvođača, kao i bazu sa podacima svih poljoprivrednih proizvođača i njihovih kultura. Pravo uključenja će imati svi koji se bave navedenim, nakon toga aktivirati će se i radna grupa stručnjaka i agronoma kao savjetodavno stručno tijelo koje će održavati edukacije i obilaziti poljoprivredne proizvođače i njihove parcele.

Za sve to je zaslužna ova ekipa mladih aktivista Merima, Malik i Eldar koja već dugo radi na ovakvim i sličnim projektima koji potiču razvoj naše lokalne zajednice.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti