12.6 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

U Gornjem Vakufu donirano 20 plastenika sa kompletnom opremom

Općina Gornji Vakuf- Uskoplje u saradnji sa humanitarnim organizacijama Muslim Aid Bosna i Hercegovina (MAID) i LDSC uspješno je realizovala projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“. Ovaj projekat je realizovan na osnovu Sporazuma zaključenog između Općine Gornji Vakuf- Uskoplje kojim su osigurana donatorska sredstva (od strane humanitarnih organizacija 40 %, Općine 40% i vlastitog učešća korisnika 20 %). Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu pojavom korona virusa i povećanom potrebom za proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda, općinski načelnik Sead Čaušević je odlučio da poljoprivredne proizvođače oslobodi plaćanja vlastitog udjela od 20%, te ih na taj način stimuliše i olakša im ovaj period u kome su mnoge osobe ostale bez posla.

„U saradnji sa Muslim Aid organizacijom dodijelili smo 20 plastenika na području naše općine. Na Javni poziv se javilo 29 osoba, a naša komisija je nakon bodovanja napravila rang listu, prema kojoj smo i dodijelili plastenike. Uskoro planiramo dodijeliti još 15 plastenika, 13 za fizička lica i dva za kolektive, uz pomoć organizacije ASB iz Njemačke, a njihovu isporuku očekujemo u julu ili augustu. Ovdje će biti ubrojane i ostale osobe sa rang liste, tako da će svi prijavljeni dobiti plastenik. Nadamo se da će im biti od velike koristi- kazao je Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

Firma BIOS iz Visokog, koja se već više od dvije decenije bavi proizvodnjom plastenika, je već u četvrtak počela sa isporukom i montažom plastenika. Pored plastenika, isporučena je i rasada paradajza, paprike, krastavica i patlidžana.

„Plastenik će mi biti od velike pomoći. Moći ću saditi i proizvoditi povrće tokom cijele godine. Suprug i ja se bavimo prodajom voća i povrća na zelenoj pijaci, pa smo veoma sretni što ćemo pored domaćeg kupusa moći prodavati i ostalo povrće, koje sami uzgojimo. Mislim da je organska proizvodnja šansa da se dobije bolji plasman za prodaju. Poljoprivreda organske proizvodnje ima mnoge prednosti, a najvažnije je da ljudi znaju šta i od koga kupuju“- kazala je Fahira Prijić, jedna od 20 osoba koje su dobile plastenik.

„Drago mi je što sam dobila ovaj plastenik, jer sam se i prije bavila uzgojem voća i povrća, ali zbog našeg podneblja nerijetko povrće, kao što je paradajz, paprika i krastavica strada od mraza. Kroz ovaj projekat smo dobili sve što nam treba za plasteničku proizvodnju, sve što treba da uložimo je svoj trud i rad. Zahvaljujem se ovim organizacijama i Općini Gornji Vakuf- Uskoplje što su nam dali šansu za pokretanjem ovog za nas dragocjenog posla“- kaže Azra Tihak, korisnica ovog projekta.

Ž6 = S obzirom da je gornjevakufska regija bogata plodnim tlom i da se većina stanovništva bavi poljoprivredom, ovaj projekat će biti od velike koristi za lokalno stanovništvo. Unazad par godina, stanovništvo ovoga kraja se bavilo uzgojem kupusa, kornišona, malina i sad je red došao na plasteničku proizvodnju. Ovim putem apelujemo na kupce, da što više kupuju i konzumiraju domaće proizvode i na taj način pomognu domaće proizvođače voća i povrća.

Zadnje dodano
Povezane vijesti