7.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

Zahtjevi ugostitelja sa područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja

VLADA FEDERACIJE BiH
Ministarstvo Privrede SBK/KSB
Načelnik općine Sead Čaušević
Predsjednik OV Goran Batinić

-Ugostitelji s područja općine Gornji Vakuf-Uskoplje obraćaju se nadležnim institucijama, posebno načelniku Općine Gornji Vakuf-Uskoplje Seadu Čauševiću, insistiramo na pomoći za prevazilaženje novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa ( covid-19)

ZAHTJEVI:

1) Predlažemo načelniku da kao menađer institucije općine Gornji Vakuf-Uskoplje uputite urgenciju nadležnim nivoima za oslobađanje ugostitelja od uplate doprinosa na lične dohotke ili da izvrše subvencije u punom iznosu na iste za period zabrane rada. ( mart, april, maj, juni 2020.)

2) Predlažemo da se uputiti urgencija Vladi Federacije i Agenciji za bankarstvo, te tražiti od banaka da svim ugostiteljskim radnicima tako i poslodavcima oslobode plačanja kredita za vrijeme trajanja zabrane rada. (Moratorij na sve)

3) Predlažemo općinskom načelniku da nas oslobodi plačanja komunalne takse, takse za istaknutu reklamu i drugih nameta iz nadležnosti općine za vrijeme zabrane rada.

4) Predlažemo načelniku da uputi urgenciju nadležnim institucijama da nas oslobodi fiskalnih režijskih troškova, kablovska TV, TV pretplata i internet . (HT Eronet, BH Telekom, Telemah).

5) Predlažemo načelniku općine da nas oslobodinti naknada za ljetne bašte za sezonu 2020. godine.

6) Predlažemo da općina Gornji Vakuf Uskoplje iz Budžeta obezbjedi poticaje ugostiteljstvu, te za iste uputi urgenciju Ministarstvu privrede SBK/KSB kako bi obezbjedili minimalnu platu za svakog prijavljenog radnika. (Iznos odrediti prema djelatnosti i broju prijavljenih radnika za koje su izmirene obaveze u februaru)

-U općini Gornji Vakuf-Uskoplje ima aktivnih 52 ugostiteljsko-turističkih djelatnosti, što prelazi cifru preko 150 radnika koji trenutno ne radi uključujući vlasnike i porodice kako radnika tako i vlasnika, koje svaka u prosjeku ima 4 člana, što znaći da od toga egzistira preko 600 ljudi na području naše općine.

-Ugostiteljstvo u Gornjem Vakufu-Uskoplju čini bitan ekonomski faktor, jer smo po zbirnom broju radnika medju 5 poslodavaca u našoj općini.

– Ugostitelji su najviše pogodjeni ovim restrikcijama, u koliko ne pomognete ugostiteljsko- turistickoj privredi, bit ćemo prisiljeni da radnike odpustimo i pošaljemo na biro za zapošljavanje, a objekte odjavimo.

HITNO PRISTUPITI ZAHTJEVIMA VLASNIKA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I ZAJEDNO ZAŠTITIMO NAŠE RADNIKE!

ROK ZA DOSTAVLJANJE ODGOVORA NA SVE TAČKE ZAHTJEVA JE 10 DANA OD DANA PREDAVANJA ISTOG!

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti