10.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Pogoršana epidemiološka situacija na području Gornjeg Vakufa

Poštovani sugrađani i korisnici usluga JU Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje. Na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje od 10.03.2020. do 23.08.2020.godine ukupan broj COVID-19 pozitivnih pacijenata je 38, dokazano PCR testiranjem Kliničkog laboratorija UKC Sarajevo.

U vremenu od 10.03.2020. do 22.05.2020.godine, broj pozitivnih pacijenata je bio 11, hospitalizovana su dva pacijenta od kojih je jedan pacijent preminuo. U mjesecu Julu 2020.godine broj pozitivnih pacijenata je bio 3.

U Augustu mjesecu se naglo povećava broj pozitivnih na COVID-19 i iznosi 24, tri pacijenta su hospitalizovana od koji je jedan pacijent preminuo.

Kao ustanova koja je dužna pružati usluge iz domena primarne zdravstvene zaštite,nismo obavezni vršiti brze testove na COVID-19 u našem laboratoriju.

Kako je naš laboratorij opremljen najsavremenijim aparatima iz oblasti dijagnostike koji mogu raditi i brze testove na COVID-19, pokrenuli smo i izradu brzih testova na COVID-19 kako bi olakšali rad našim radnicima i na vrijeme izolirali inficirane pacijente.

Od tada su se svakodnevno počeli raditi brzi testovi na COVID-19 po indikaciji ordinirajućeg doktora ali i na lični zahtjev naših građana koji se nalaze u inostranstvu.

Svi urađeni testovi COVID-19 na lični zahtjev su plaćeni isključivo na blagajni Doma zdravlja sa izdatim i protokolisanim priznanicama za pruženu laboratorijsku uslugu.Sva sredstva su položena na bankovni račun i bit će korištena za plaćanje rendgen (RTG) aparata.

Sve aktivnosti vezane za COVID-19 na području naše općine preuzeo je Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje

Molimo vas za saradnju i pridržavanje mjera kantonalnog i federalnog Kriznog štaba.

Izbjegavajte javna okupljanja i druge manifestacije zatvorenog ili otvorenog tipa na kojima sudjeluje veći broj učesnika.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature, kašlja, gubitka čula mirisa ili okusa, odmah se javite putem telefona broj 030 265 502 u Dom zdravlja kako biste dobili daljnje upute. Čuvajte sebe i svoje najmilije, čuvajte i sve druge. Budimo odgovorni.

Svako dobro, hvala Vam!

Direktor: prim.mr.sci. Ejub Zukić

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti