10.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Obavijest Doma zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje

Poštovani,

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju na području Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, obraćamo vam se kako bismo pojasnili nedoumice oko pojma izolacije.

Ukoliko se osobi propiše mjera izolacije zbog kontakta  s COVID-19 pozitivnom osobom ili je sama pozitivna na COVID-19, to znači da se ista ta osoba, zajedno sa najbližim kontaktima izolira od drugih osoba, kako bi se prekinuo lanac širenja infekcije.

Način provođenja izolacije obuhvaća sve aktivnosti vezane za školu, vrtiće, posao i sve druge aktivnosti (treninzi, parkovi, klubovi i bilo koja druga okupljanja).

Smisao izolacije jeste sprječiti svaki kontakt s drugim osobama na 14 dana u svrhu prekida lanca širenja zaraznih bolesti.

Novonastala situacija koja se odnosi na COVID-19 pozitivnu učenicu srednje škole, a u skladu s dogovorom sa glavnim kantonalnim epidemiologom, nalaže da se pozitivna učenica izolira na 14 dana iz navedenog kolektiva kao i njeni najbliži kontakti.

Preporučene preventivne epidemiološke mjere provedene su u prostorijama srednje škole od strane naše ustanove, kao i praćenje razvoja situacije kod ostalih učenika, kojima nije izrečena mjera izolacije.

Napominjemo da je JU Dom zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje omogućila besplatna testiranja za simptomatske pacijente koji imaju indikaciju od nadležnog liječnika.

Samoinicijativna testiranja u našoj ustanovi se plaćaju isključivo preko blagajne doma zdravlja u vrijednosti 50 KM uz obavezno posjedovanje priznanice za iste.

Sve aktivnosti koje provodi JU Dom zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje na području naše opštine/općine su u skladu s odlukama donešenim od strane Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba/stožera.

Molimo, da probleme vezane za epidemiju u našem gradu i školi, ne rješavate na portalima.

Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje je spreman odgovoriti na novonastalu situaciju.

Ukoliko imate nejasnoće, niste u struci i ne znate odgovore na pitanja, izaberite ljekara/liječnika koji će vam dati dalja pojašnjenja i upute.

Stojimo Vam na usluzi.

Vaš Dom zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje

Direktor:
Prim.mr.sc.Ejub Zukić, dr.med
spec.urgentne medicine

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti