17.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje: Odgovor svome Načelniku

Dana, 27.10.2020.godine na uživo održanom predstavljanju kandidata za načelnika naše općine u organizaciji lokalno.ba od strane aktuelnog načelnika Seada Čauševića izrečene su gnusne laži u vezi nabavke RTG /Rendgen /aparata za potrebe Doma zdravlja.

Kako smo u njegovoj sramnoj izjavi okarakterisani kao kršioci zakona i kako je isti bez imalo respekta prema pacijentima i radnicima Doma zdravlja „aludirao“ na nezakonit i sumnjiv postupak nabavke RTG aparata,dajemo mu sljedeći odgovor:

J.U. Dom zdravlja već nekoliko godina je imala problem sa RTG aparatom i on je trebao biti odavno zamijenjen da ste vi bili odgovoran načelnik.

Naš stari RTG aparat je donacije vlade Japana iz 1998.godine i jedina naš aparat iz te donacije je bio u funkciji u cijeloj Federaciji BiH do Maja ove godine  kada se pokvario.

Već dvije godine vas molimo da nam pomognete u nabavci novog RTG aparata za šta vi nikada niste pokazali zainteresovanost. U protekle dvije godine smo vam napisali nebrojeno pisama o našim problemima a vi nam niste odgovorili niti na jedno.

Već dvije godine mi smo na razne načine održavali stari RTG aparat u funkciji dovodeći majstore čak i iz drugih država kako bi naši pacijenti imali ovu uslugu.Već dvije godine nabolji majstori u ovoj branši su nam savjetovali da nabavimo novi  RTG aparat jer za ovaj stari nema više ni rezervnih dijelova.O svemu smo vas upoznavali i molili smo za vašu pomoć kao i za pomoć Vlade našega kantona.

Dana 04.05.2020.godine prema obavijesti radnika RTG službe ovaj aparat nije više bio u funkciji. Radi spašavanja života naših građana direktor Doma zdravlja odmah reaguje i dana 05.05.2020.godine donosi Odluku o pokretanju postupka javne nabavke RTG aparata putem pregovaračkog postupka. Postupak se pokrenuo zbog krajnje hitnosti tj, zbog nepredvidivog događaja i zbog potrebe brzog odgovora na nastalu situaciju.

Odluka o pregovaračkom postupku je donesena u skladu sa Saopštenjem Agencije za javne nabavke BIH koja u navedenom saopštenju preporučuje korištenje pregovaračkog postupka u situacijama krajnje hitnosti.

Sav postupak koji je uslijedio nakon kvara je upotpunosti utemeljen na zakonskim propisima.

Pozivamo svako zainteresovano lice ili bilo koju instituciju ili agenciju za pračenje zakonitosti  da u svako doba pregledaju kompletnu dokumentaciju i uvjere se u zakonitost i transparentnost nabavke RTG aparata.

Prema iznesenim neistinama vi ste nas načelniče okarakterisali kao lopove i kršioce zakona što je jako povrijedilo sve radnike Doma zdravlja.

Vi ste na sjednici Općinskog vijeća javno obećali pomoć za nabavku RTG aparata u iznosu od 1/3  nabavne cijene(uz podršku svih viječnika). I slagali ste svima nama bez imalo stida. Doveli ste u zabludu i vijećnike i direktora Doma zdavlja koji se uzaludno nadao vašoj finansijskoj pomoći. Vi se nikada kao načelnik niste zainteresovali za nabavku RTG aparata niti ste nam se obratili ni pismeno ni usmeno, niti ste predlagali provođenje bilo kakvog postupka nabavke.Čak ste odbili da nam napišete obični akt u kojem ćete potvrditi da ćete finansirati ovaj aparat kako bi mi na osnovu tog akta mogli tražiti finansijsku pomoć Ministarstva zdravstva našeg kantona.

Napominjemo da su naši pacijenti u vrijeme kvara RTG aparata morali ići u Bugojno ili Donji Vakuf i plaćati ove usluge od 30,00 KM do 80,00 KM.

 

Zbog naših građana i pacijenata direktor Doma zdravlja nije čekao da se vi smilujete i podržite ovu nabavku.

Sada nam je potpuno jasno da ste uvijek postupali licemjerno i podmuklo kako bi od nabavke RTG aparata napravili  navodno „nezakonit slučaj“ koji treba biti „pod prismotrom SIPE i Tužilaštva“ , kako ste to spektakularno zaključili a sve sa ciljem skretanje pažnje sa vaših novčanih davanja iz budžeta u „kvazi“ svrhe tj, u korist vaše predizborne kampanje.

Zar vas nije strah boga da bez ikakvog opravdanja dajete na stotine hiljada maraka na projekte i donacije koji u ovoj kriznoj situaciji nemaju nikakvog opravdanja.

Ilustracije radi ,novac koji ste uložili u lovački dom u  Jelićima mogao je pokriti nabavku RTG aparata  jer je to bilo u cilju spašavanja života naših građana.

Vama je prioritet dati 12.000 KM  za podršku rada RTV  Bugojno  nego te novce uložiti u svoju matičnu općinu.

Radnici Doma zdravlja, Upravni odbor Doma zdravlja i  Menadžment Doma zdravlja će iznaći rješenje za plaćanje RTG aparata  po cijenu umanjenja svojih ličnih dohodaka  i to ćemo uraditi s ponosom   jer mi poštujemo naše građane i suosjećamo s njima.

A vas neka je stid kada imate takav neljudski i nehuman odnos prema svojim građanima.

                                                                                   RADNICI DOMA ZDRAVLJA
UPRAVNI ODBOR DOMA ZDRAVLJA
MENADŽMENT DOMA ZDRAVLJA

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti