21.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Augusta 2022.

Bosna i Hercegovina postaje zemlja duhova, neminovan demografski slom

BOSNI i Hercegovini prijeti demografski slom ako se nastave sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 milijuna ljudi, prema u utorak predstavljenoj analizi UN-ove agencije.

Dokument pod nazivom “Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine” izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka sljedećih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijsku i razvojnu politiku.

U protekla dva i pol desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija, već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2 milijuna, a na popisu iz 2013. samo 3,5 milijuna. Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika i stvarni je broj stanovnika 2013. bio bliži tri milijuna jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inozemstvu.

Prema najoptimističnijem scenariju 2070. će tu živjeti 2,5 milijuna ljudi

Sada je, prema najoptimističnijem scenariju, 2070. godina trenutak u kojemu će u BiH živjeti najviše 2,5 milijuna ljudi, a scenarij koji demografi drže najrealističnijim predviđa demografski slom – da će BiH imati samo milijun i pol ljudi.

Ingrid Macdonald, predstavnica UN-a u BiH, kazala je da je jasno da Bosna i Hercegovina ubrzano ostaje bez ljudskih resursa bez kojih ne može biti ni oporavka od sadašnje situacije prouzročene pandemijom, ali ni dugoročne razvojne perspektive.

“Sve se manje djece rađa, a sve više ljudi odlazi. To je uznemirujući trend i konkretne mjere da bi se to zaustavilo potrebne su odmah”, kazala je Macdonald.

Stopa prirodnog prirasta stalno opada

Provedene analize pokazale su da prosječna stopa prirodnog priraštaja u BiH konstantno opada jer je od 1981. do 1990. bila 1 posto, a sada je -0,14 uz stopu fertiliteta od 1,28 prema rezultatima popisa iz 2013. godine. To znači da se ne osigurava ni prosta reprodukcija stanovništva i po tim pokazateljima BiH je na samom dnu regije.

Procjenjuje se da će 2020. najmanje 23 tisuće stanovnika BiH emigrirati iz te zemlje, a oni će u tisućama nastaviti odlaziti i u godinama koje dolaze.

Nastave li se sadašnji demografski trendovi do 2070. godine, gotovo polovica stanovništva BiH bit će starija od 65 godina.

Index.hr

Zadnje dodano
spot_img
Povezane vijesti