8.9 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Svake godine, od 25. novembra/studenog do 10. decembra/prosinca 2020. godine, provodi se globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Ovom akcijom se želi ukazati na kršenje osnovnih ljudskih prava i pozvati na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Multisektorski tim za prevenciju nasilja u obitelji pridružio se obilježavanju ove kampanje edukacijom članica i članova Multisektorskog tima i ostalih profesionalaca_ki u sistemu zaštite. Edukacije su održane u sklopu projekta „Jačanje ljudskih resursa Multisektorskog tima u cilju smanjenja nasilja u obitelji“. Kroz projekat se širi i jača mreža podrške kako bi usluge krajnjim korisnicima_ama bile sveobuhvatne i kvalitetne. Ostvarena je saradnja sa Centrom ženskih prava Zenica, organizacijom koja je posvećena poboljšanju položaja žena i djece u svim društvenim odnosima.

Ove godine, kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ posebnu pažnju posvećuje uticaju pandemije koronavirusa na porast nasilja nad ženama i djevojčicama te osiguranju nesmetanog pristupa uslugama podrške za one kojima je pomoć potrebna. Kampanja se završava danas, na Dan ljudskih prava, ali rad na sprečavanju rodno zasnovanog nasilja traje i dalje. Važno je napomenuti da nasilje nad ženama i djevojčicama nije problem samo jedne porodice, nego je problem cijele zajednice. Obaveza svih nas je da se uključimo i djelujemo, jer svi zaslužujemo i imamo pravo na život bez nasilja. 

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti