17.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja trenutno 79 pozitivnih pacijenata na Covid-19

Foto: Arhiv/GornjiVakuf.com

Dana 23.03.2021.godine sa početkom u 10.00 sati održan je sastanak direktora osnovnih i srednjih škola, direktorice JU Dječji vrtić“Zvončić“, komandira Policijske stanice Gornji Vakuf-Uskoplje i direktora Doma zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje. Domaćin sastanka bio je direktor JU Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje Pri.mr.sci. Ejub Zukić.

Povod za sastanak bio je pogoršana epidemiološka situacija i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja zaraze izazvane  virusom COVID-19.

Na sastanku je prezentovana trenutna epidemiološka situacija u brojkama sa 79 pozitivnih pacijenata na Covid-19  i 120 pacijenata koji su u izolaciji. Na bolničkom liječenju se trenutno nalazi 14 pacijenata. Od početka 2021.godine umrlo je 12 pacijenta koji su bili zaraženi virusom Covid-19.

Trenutna epidemiološka situacija je ocijenjena kao jako složena sa tendencijom povećanja broja zaraženih. Činjenice koje govore u prilog ovoj konstataciji su nagli porast oboljelih  od 03.03.2021.godine kada je bilo 3 pozitivna pacijenta a na dan 23.03.2021.godine imamo 79 pacijenata pozitivnih na Covid-19.

Starosna struktura oboljelih je značajnije promijenjena pa se konstatuje da je povećan broj oboljelih koji imaju preko 40 godina.

Direktori osnovnih i srednjih škola te direktorica Dječjeg vrtića konstatovali su da je situacija u navedenim ustanovama pod kontrolom  sa veoma malim brojem pozitivnih radnika. Ovakva situacija je prvenstveno iz razloga striktnog poštovanja epidemioloških mjera kao i stalnoj dezinfekciji prostorija Javnih ustanova koja je vršena od strane Doma zdravlja.

Nakon iscrpne rasprave o epidemiološkoj situaciji usaglašeni su i zaključci o aktivnostima koje bi trebalo preduzeti na prevenciji i suzbijanju širenja virusa Covid-19 u navedenim ustanovama kao i o aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa ponašanjem svih građana naše općine.

         Nastaviti sa dezinfekcijom svih radnih prostorija Javnih ustanova(Dom zdravlja)
         Izvršiti testiranje svih radnika Javnih ustanova na Covid-19 u Domu zdravlja uz utvrđeni raspored testiranja( Dom zdravlja)
         Stalna saradnja sa Policijskom stanicom na provođenju mjera izolacije(svi učesnici)
         Formiranje grupe sa direktorima i komandirom Policijske stanice kao članovima grupe radi stalne komunikacije na provođenju preventivnih mjera( svi učesnici)
         Održavanje radnih sastanaka po ukazanoj potrebi(svi učesnici)

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti