10.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 22. Oktobra 2021.

FOTO: Završen takmičarski dio Teatarskog festivala BH FEDRA

spot_img

Šesti dan festivala je značio i kompletiranje svih predstava koje igraju u takmičarskom programu i stoga je taj dio okončan, te nas očekuje još dodjela nagrada koja se održava danas,19.07.2021. godine.

Za početak dana je igrala druga dječija predstava pratećeg programa, „NESUD U NEŠUMI“ DP Eko Art Bugojno. Vještice i čarobnjaci imaju problem: hoće da im oduzmu magiju! Jeste da su malo zabrljale sa Ivicom i Maricom, i jarićima, i prasićima, ali…Može li se to kako popraviti? Možda još važnije pitanje je jesu li sve vještice zle i da li su baš sve vile dobre? Igraju (se): Iva Lučić, Ines Fuka, Selma Huskić, Iman Pandžo, Zara Duvnjak, Danis Sijamija, Ajša Tahirović, Ilma Tahirović, Jasmina Velagić, Harun Rustempašić i Merjem Kišija. Voditeljica procesa je Sanja Krnjajić.

Zatim, u takmičarskom programu, odrigrane su dvije predstave. Dis pozorište Banja Luka je igralo buntovničku avangardu „MALI AGATON“. Predstava je nastajala na osnovu regionalnog poziva mladima pošalju svoje radove, razmišljanja i stavove o sadašnjosti i odrastanju. Pristiglo je 110 radova, a 30 je uvršteno u ovu čudesnu predstavu. Igraju: Ivan Petrušinski, Srđan Ćirić i Đorđa Grgić. Režiju potpisuje Milan Koautori: Anna Stefanišin, Aldijana Sivčev, Sanja Novaković. „Moj otac se zvao Petar, moja majka Klara, ona je najbolja mama na svijetu. Pošto se ona vraćala iz kancelarije dok je tata još bio na poslu, moja majka i ja smo često bili sami kod kuće i tada smo vodili ozbiljne razgovore. Možemo da zaključimo da sam imao sreću u životu, više nego većina djece na svijetu. Živio sam sa oba roditelja, moj tata je ima dobar posao, bio je psihijatar i nije mu prijetila opasnost da ostane bez posla. A mama je umijela da kuva. Ali vjerovatno i sami znate da je sreća nekad u ovome, nekad u onome, tako da ni ja nisam uvijek bio sretan, pošto život nije lak. Osim toga život se uči, kako je često govorio moj otac.“

Predstavu je igralo i Gradsko pozorište Živinice. „BOSANSKI ŠPIJUN“ je predstava po motivima teksta „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, pod režiserskom palicom Murata Hasanagića i Adija Glavinića. Ansambl čine: Irfan Kasumović, Marcela Tadić, Amila Avdagić, Emir Ibrahimović, Marinko Mišić, Ermin Smajić, Adi Glavinić, Suad Avdagić, Murat Hasanagić, Adna Mehić, Samir Mustafić, Amar Mujanović i Šekib Nukić. Tekst su adaptirali Murat Hasanagić i Adi Glavinić, a za scenografiju i kostimografiju je zaslužan Suad Avdagić. Mijenjale su se zemlje i društveni sistemi, prekrajale granice i mijenjali oblici vlasti, ali Nušićevo surovo remek-djelo o palanačkim karijeristima, ne prestaje da ismijava i nasmijava i dan danas. Učmala svakodnevnica žandarmerijskog kapetana Velije Prohića biva pomućena jednim pismom. Pismom koji miriše, a koje je naslovljeno na njegovu ćerku, Zulejhu Zuzi. Međutim, sve pada u drugi plan kada dobije obavještenje da se u gradu nalazi izvijesni smutljivac, odnosno špijun. Čini sve što je u njegovoj moći da ga pronađe jer zna da će mu to osigurati bolju poziciju. Predstava obiluje apsurdno komičnim situacijama čiji je cilj razotkrivanje političke korumpiranosti i malograđanskog mentaliteta pomiješano s ljubavnom pričom dvoje mladih. Da se nismo ni malo promijenili govori nam samo djelo nastalo 1924. godine. Onda na kraju, kad sve saberemo i oduzmemo, ne preostaje nam ništa nego da se smijemo sami sebi, odnosno našoj svakodnevnici.

Potom je održan okrugli sto za obje takmičarske predstave koji je moderirao Senad Milanović, a na kojem je publika, ali i članovi žirija, rekla svoje mišljenje o predstavi, komentare, pohvale, savjete..

Za kraj Festivala slijedi svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika, te predstava „BOG POKOLJA“ Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja igra u čast nagrađenih.

Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
- BH Telcom -
spot_img
Povezane vijesti