5.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Realizacija akcije „Počela je školska godina“ sa ciljem zaštite djece u saobraćaju

Auto moto klub Kalin ( AMK Kalin) i Auto moto savez u Bosni i Hercegovini (AMSuBIH), u skladu sa Planom i programom saobraćajno-preventivnog djelovanja u cestovnom prometu, tokom mjeseca septembra, tačnije od 06.09.–30.09.2021. organizuje i provodi saobraćajno-preventivnu akciju pod nazivom “Počela je školska godina”.

Cilj akcije je prvenstveno preventivno djelovati i utjecati na vozače i roditelje da svojim općim pozitivnim ponašanjem u saobraćaju doprinesu sigurnijem odvijanju saobraćaja i da se smanji rizik od nastajanja saobraćajnih nesreća u kojima stradaju djeca.

Imajući u vidu činjenicu da učenici osnovnih škola, posebice djeca nižih razreda, spadaju u ugroženu grupu učesnika u saobraćaju, potrebno je učenike educirati o osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju i upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole i obratno.

U svrhu provedbe akcije izrađeni su prigodni letci za vozače i učenike, kojima se želi upozoriti vozače na početak školske godine i povećan broj djece na saobraćajnicama, a učenike (one najmlađe) savjetovati kako se pravilno i sigurno ponašati u saobraćaju.Za učenike trećih razreda osnovnih škola izrađene su posebne brošure kao i edukativni videi o ponašanju u saobraćaju nakon kojeg im je  sekretar kluba u saradnji sa saobraćajnim policajcem održo interaktivno predavanje.

Akcija “Počela je školska godina” obuhvata:

– Podjela letaka, bilježnica, rasporeda sati i brošura učenicima trećih razreda;
– Interaktivna edukacija učenika trećih razreda o prometu
– Podjela letaka vozačima kao i stavljanje letaka ispod brisača na parkinzima u Bugojnu i Gornjem Vakufu-Uskoplju;
– Rad školskih patrola sa učenicima 5-ih i 6-ih razreda (reguliranje saobraćaja na pješačkom prijelazu u blizini škole uz nadzor saobraćajne policije).

U općini Gornji Vakuf – Uskoplje akcija se  provodi u Osnovnoj školi Uskoplje, Osnovnoj školi Gornji Vakuf, područnoj školi u Trnovači i u Osnovnoj školi Pajić Polje. Također AMK Kalin akciju provodi i u susjednoj općini Bugojno. AMK Kalin će i tijekom cijele školske godine imati prigodne programe o saobraćaju u osnovnim školama, jer djeca u prometu ne smiju biti naša briga samo jedan mjesec u godini.

Iako relativno mlad AMK Kalin je već se značajno nametnuo kao klub koji se brine o djeci, vozačima i svim dugim učesnicima u saobraćaju. Kroz razne dopise i zahtjeve kako općinskim, tako i županijskim/kantonalnim službama, nastoje poboljšati sigurnost saobraćaja prije svega u blizini škola, a i u čitavom gradu.

Prema riječima sekretara AMK Kalin Zorana Arsenijevića oni će i dalje nastojati u skladu sa svojim prije svega financijskim mogućnostima sarađivati sa školama i educirati što više mladih ljudi, budućih vozača, jer samo educiran pješak pa poslije i vozač je garant manjeg broja saobraćajnih nesreća i smrtnih slučajeva na cestama.

PAZIMO NA MALE UČESNIKE U PROMETU I NE ČINIMO GREŠKE JER MI SMO IM UZOR U SVEMU.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti