2.2 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

Daske koje pomirenje znače

Grupa kulturnih radnika okupljena u Udruženju teatar mladih „Česta“ Gornji Vakuf-Uskoplje kroz teatar pokušava okupiti djecu sa područja cijele općine Gornji Vakuf-Uskoplje kako bi kroz učenje stekli nova prijateljstva i upoznali međusobne različitosti.

Kroz program koji je počeo u martu 2022. godine i trajat će do kraja godine djeca će imati priliku naučiti osnove glume. Voditelji programa je diplomirani glumac iz Viteza Marko Mirković. Škola glume je projekt koji pohađa četrdesetero djece podijeljenih u dvije kategorije od 7 do 12 godina i od 13 do 18 godina.

U razgovoru sa predsjednikom upravnog odbora Teatra mladih „Česta“ Gornji Vakuf-Uskoplje  Feđom Gudićem saznajemo da je ovo samo jedan u nizu projekata koji rade, ali je najmasovniji i uključuje djecu željnu novih znanja bez obzira na nacionalnu pripadnost.

– Iako ljude ne volim dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj odrednici, drago mi je reći da u školi glume imamo djece i bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, jer ovo je naš  grad i svaki projekt koji doprinosi razvijanju i razumijevanju međuljudskih i međunacionalnih odnosa treba biti podržan, govori nam Gudić.

Pored škole glume ovi kulturni radnici realizuju i druge aktivnosti. U saradnji sa Studio Art iz Zenice ovaj  teatar je dio projekta “Teatar na trgu” a koji će biti organizovan u četiri grada i to Zenica, Novi Travnik, Busovača i Gornji Vakuf-Uskoplje. U sve četiri grada će biti organizovana zajednička  premijera predstave na trgu. Mentor za Gornji Vakuf-Uskoplje je Senad Milanović, diplomirani glumac i dramski pedagog, dok je premijera predstave planirana u junu mjesecu. Biće to jedan praznik teatra kakav naš grad još nije vidio.

U podijeljenoj općini u kojoj se posljedice ratnih podijela još uvijek osjećaju u svim sferama života, kultura se pridružila sportu kao nosiocu pozitivnih događanja na zbližavanju i pomirenju među narodima.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti