11.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

Dječji vrtić „Zvončić“ je javna ustanova po mjeri svih

Javna ustanova Dječji vrtić „Zvončić“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju je najpozitivniji primjer kako je u jednoj općini u čijoj  je u bliskoj prošlosti bjesnio rat, zalaganjem njenih građana, izgrađen respektabilni dječji vrtić.

U vremenu kada mnogi roditelji brinu kome povjeriti dijete dok su roditelji na poslu, ovaj vrtić daje sigurnost jer omogućava bezbrižan rast i napredak djeteta. Ogromno dvorište, prelijepa zgrada i dječije igralište u startu vas oduševi. U unutrašnjosti dječjeg vrtića nalazi se kuhinja, posebne prostorije za svaku grupu, spavaonica, prostorija za užinu i toaleti prilagođeni djeci i njihovom uzrastu.

Direktorica ovog vrtića, Martina Slipac, koja je prošle godine preuzela upravljanje od veoma uspješne direktorice Tijane Barnjak, nastavila je sa velikim uspjehom da upravlja ovom veoma bitnom javnom ustanovom za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje.

U razgovoru sa direktoricom Martinom, rečeno nam je da vrtić sa radom otpočeo 2017. godine i od tada je kapacitet vrtića stalno popunjen. Trenutno isti pohađa 56 djece u dvije odgojne skupine raspoređene u cjelodnevni i poludnevni boravak, o kojima brine šest uposlenih, uglavnom mladih i stručnih osoba. Cijeli vrtić je pokriven sigurnosnim kamerama te su se i na taj način pobrinuli za sigurnost djece. Komunikacija sa roditeljima je svakodnevna, oni su dužni četiri puta doći na individulani razgovor. Od njih tražimo da budu otvoreni kako bi njihovo dijete dobilo najbolji mogući tretman, kazala nam je Martina. Mobitele i igračke je strogo zabranjeno nositi od kuće u vrtić, televizore upotrebljavaju samo kada je neophodno prilikom neke edukacije. Odgajateljice pored rada sa djecom, moraju provesti i određeno vrijeme u pripremama za rad.

Ono što također uče djecu, ali i roditelje je jednakost svih, materijalne mogućnosti nisu važne, fizičke razlike kao i psihičke također nisu važne. Vrtić je tu da pruži svakom djetetu maksimalno moguće uslove za njegov napredak.

Dvorište ove javne ustanove je površine preko 2000 metara kvadratnih i redovno se održava kako bi se djeca bezbrižno igrala. Kako nam je Martina rekla, u njemu se nalazi i plastenik u kojem se proizvodi domaća hrana za ishranu djece, a kroz aktivnosti u vrtiću u radovima u plasteniku učestvuju i djeca.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti