8.9 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Iz štampe izašla nova knjiga Arifa Hadžiahmetovića „Isprepletene životne sudbine“

Nakon što je u aprilu ove godine predstavio svoju knjigu prvijenac „Učiteljica Ankica i bijele vunene rukavice“, Arif Hadžiahmetović je početkom ovog mjeseca objavio novu knjigu. U pitanju je roman naslova „Isprepletene životne sudbine“.

Iz recenzije koju potpisuje Kenan Zekotić izdvajamo:

Roman “Isprepletene životne sudbine” autora Arifa Hadžiahmetovića je roman koji se čita u jednom dahu. Od samog početka, priča prati način i stil života u dva podneblja, dva različita svijeta. Jedan prepun šarenila i zelenila, onaj bosanski, te drugi sivi kameniti, onaj hercegovački. I baš kao i krajolik, na isti način i život ljudi u ova dva podneblja se uveliko razlikovao, oni nizvodno Vrbasa, uživali su sigurnost, rahatluk, mir, dok su oni u hercegovačkom kršu bili u stalnoj borbi za bolje sutra. U ovom književnom djelu, autor nam na slikovit način, sa mnogo detalja, upravo opisuje život porodica u ova dva podneblja, njihovu svakodnevnicu, njihovu borbu, međuljudske i komšijske odnose.

Na samom početku ove iznimno zanimljive priče, autor nas upoznaje sa likovima, njihovom načinu života, njihovoj borbi i stremljenju. Kako je radnja romana historijski smještena u ne tako davnu prošlost, kod većine čitaoca, knjiga budi osjećaj nostalgije, sjećanja na neka bolja prošla vremena. Kako priča prati život u različitim podnebljima, svakodnevna borba na jednoj strani, kako preživjeti i prehraniti svoje porodice a na drugoj strani ta opuštenost, želja i htijenje kako što bolje i kvalitetnije odškolovati svoju djecu i učiniti ih što sretnijom i veselijom. Autor nas na jedan elegantan i nonšalantan način pisanja toplo i srdačno uvlači u dubinu ovoga romana, kako bi ga pročitali od početka do kraja te uživali u ovom spektakularnom djelu, koje itekako ima veliko značenje kako za našu prošlost a tako i za budućnost. Priča prolazi kroz različite faze, tako u jednom dijelu imamo romantičnu i ljubavnu priču, koja dalje prelazi u tragediju da bi se ponovo sve vratilo na romantiku, sreću, ljubav. Od samog početka, roman obiluje raznim zaokretima, neočekivanim raspletima, što knjigu upravo i čini posebnom, jer čitalac ni u jednom dijelu ne može dokučiti šta ga čeka u nastavku, te samim time, svaka stranica vuče sljedeću. Prenoseći radnju i dešavanja čitaocu, autor koristi narodni jezik, poznat svima, čime je roman učinio dostupnim svakome pojedincu. Opisi mjesta i događaja su tako živopisni, prepuni detalja da čitaoca bukvalno vraća kroz vrijeme i smješta ga u vrijeme i prostor radnje. Neko će se prisjetiti stare ljubavi, izlazaka u kino i prvih poljubaca, neko izleta i teferiča, a neko vrhunskih uspjeha tadašnjih sportskih klubova, koji su u to vrijeme bili na samom krovu Evrope. Roman predstavlja spoj višegodišnjeg istraživanja, poznanstava autora sa ljudima iz raznih sredina i krajeva bivše nam zajednicke države, pomnog praćenja i memorisanja raznih promjena u društvu, koje su se dešavale zadnjih nekoliko decenija. Čitajući roman, možemo dokučiti način i stil života u pojedinim krajevima BiH, običaje naroda, tradicijsku, kulturološku te religijsku raznolikost. Književno djelo kao cjelina zasigurno predstavlja kulturno historijsko blago, te veliko osvježenje na polju književnosti, a upravo zbog načina i stila koji koristi autor romana, te posebno zbog osjećaja koji se budi u čitaocu čitaju ovo izvanredno napisano djelo.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti