7.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

Saopštenje za javnost OO Narod i Pravda Gornji Vakuf-Uskoplje

OPĆINA U KOJOJ SU KUĆE I STANOVI b.b. A DIREKTORI v.d.

Iako je aktuelni načelnik u četvrtom mandatu na toj funkciji, nije bilo dovoljno vremena da se uradi numerisanje kuća i stanova u našoj općini ali se potrudio da nagradi svoje poslušnike tako da u većini javnih ustanova i preduzeća imamo nekompetentne i nekvalifikovane kadrove koji su tu kao vršioci dužnosti (v.d.)

Poštovani sugrađani, nakon što je odbijena inicijativa za javni prenos sjednica OV, jedini način za informisanje naših građana jeste putem saopštenja, te zbog toga u cilju informisanja građana o funkcionisanju naše općine i njenih organa, OO NiP GV-U obavještava svoje sugrađane o nekoliko gorućih problema:

Da u našoj općini trenutno vlada bezakonje i netransparentno trošenje budžetskog novca potvrdio je i kantonalni revizorski izvještaj koji je dao negativno mišljenje za rad općinskog načelnika i općinskih organa.

Sam taj izvještaj bi trebao biti dovoljan da detaljniji rad općinskih organa ispitaju institucije koje su zadužene da uspostavljaju vladavinu prava u našoj državi, a čemu se iskreno i nadamo u skorije vrijeme.

Mijenjanje federalnog zakona, produžavanje mandata VD direktorima van zakonskih okvira, zapošljavanje mimo konkurskih procedura zbog naplate izborne podrške, fiktivna udruženja koja su postala legalna praonica državnog novca te samovoljno prisvajanje i korištenje općinske imovine zarad vlastitih interesa samo su od nekih kriminalnih djela koja će uskoro doći na naplatu.

Dok sve veći broj omladine koja treba biti stub našeg društva odlučuje svoju sudbinu potražiti daleko od kućnog praga i svoje domovine kako bi imali život dostojan normalnog čovjeka, ovih dana načelnik i predsjednik SDA dodatno uhljebljavaju stranačke poltrone izmišljajući im radna mjesta u javnim ustanovama, a sve preko ionako slomljenih leđa običnog građanina.

Postavljanjem stranačkih poslušnika na direktorske pozicije koji čak ne ispunjavaju ni zakonom predviđene uslove za takvo mjesto, javne ustanove koje su pod kontrolom općine svakim danom sve dublje i dublje tonu.

Dokaz tome jeste JU Apoteke kojoj je općina „poklonila“ 150.000 KM kako bi je izvela iz dubioze i dugova koji su nastali prema dobavljačima, zatim JKP Radovina kojoj je općina garant za podizanje kredita od 500.000 KM što već sada liči na sumnjivu pripremu za potrebe izborne kampanje.

Da je katastrofalno stanje i u Centru za socijalni rad potvrđuje i činjenica da se svaka tri mjeseca već godinama na direktorskim pozicijama rotiraju Bošnjak i Hrvat zbog nedostatka dogovora između vladajuće većine.

Ovih dana direktorica sa najdužim stažom na toj poziciji bit će unaprijeđena za svoj nerad te prelazi u općinu kao savjetnik za turizam (javna tajna). U svom trinaestogodišnjem mandatu ostat će upamćena kao osoba koja nije mnogo griješila, jer da bi počinio grešku potrebno je da nešto i uradiš.

Trenutno stanje u Domu zdravlja suvišno je i komentarisati, a Vama dragi sugrađani ostavljamo da procijenite da li je dobro ili loše.

Trenutni predstavnici vlasti većinom žive i izlaze u Bugojno ili neke druge centre, ali ti isti ovih dana nastoje dodatno zakomplikovati život građana naše općine donoseći dodatne terete i nelogične odluke koje su na štetu običnih građana. Naime, počinje naplata parking mjesta i zatvara se i onako pusta ulica na osnovu nacionalne pripadnosti (gornji dio- od fontane do BBI banke 40 dana, donji dio- od INE do fontane 8 dana).

Sve gore navedeno predstavlja alarm da život u našoj općini postaje sve teži i zahtjevniji, a ostanak i opstanak u ovakvom sistemu herojski čin.

OO NiP GV-U stoji čvrsto uz svoje građane u nadi da ćemo zajedno što prije skinuti omču oko vrata naše općine i dokazati da Gornji Vakuf- Uskoplje ima potencijal da bude među najrazvijenijim općinama našeg kantona.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti