21.5 C
Gornji Vakuf
Utorak, 30. Aprila 2024.

Slovakinja, Maria Danihelova, prihvatila Islam u džematu u Jagnjidu, MIZ Gornji Vakuf

Džemat u Jagnjidu doživio je danas poseban trenutak kada je Maria Danihelova iz Slovačke javno izgovorila šehadet i prihvatila Islam kao svoju vjeru. Njeno srdačno prihvaćanje Islama bez ikakve prisile ili utjecaja drugih, uz prisustvo svjedoka, ostavilo je dubok dojam na prisutne.

Maria Danihelova, koja je supruga džematlije Kenana Prijića, koji živi i radi u Slovačkoj, odabrala je ime Ajša Prijić koje će nositi u budućnosti. Ovaj trenutak je posebno emotivan za imama džemata Rešida ef. Bektića, koji već više od deset godina obavlja svoju službu. Izrazio je svoje zadovoljstvo zbog Marijinog prihvatanja islama te naglasio da je ovo jedan od najljepših trenutaka u njegovoj imamskoj službi. Njegova radost je bila vidljiva na licima svih prisutnih, ispunjenih srećom zbog ovog blagoslovljenog događaja.

Prihvaćanje druge vjere, kulture, tradicije i običaja te spoznaja pravih vrijednosti zaslužuje sve pohvale i poštovanje. Potrebno je strpljenje i razumijevanje kako bi se podržala i omogućila takva odluka. Imajući to u vidu, imam se nada da će Uzvišeni Bog podariti sestri muslimanki Ajši svaki hajr i bereket zajedno sa njenom porodicom. Molimo da primi ovaj šehadet s iskrenim srcem, da svojim riječima i djelima bude istinski sljedbenik jedine ispravne vjere Islama i da dobije snagu da ustraje na tom putu.

Ovaj događaj svjedoči o važnosti dijaloga, razumijevanja i tolerancije među različitim vjerskim zajednicama. Islamska zajednica u Gornjem Vakufu ponosna je na otvorenost i dobrodošlicu koju pruža svima koji su zainteresirani za upoznavanje s Islamom. Otvorenost prema drugima, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost, ključna je za izgradnju harmoničnog društva.

Iako su religijske odluke vrlo lične, Marijino javno prihvaćanje Islama u džematu u Jagnjidu predstavlja inspiraciju i podstrek za sve ljude koji traže duhovnu povezanost i žele istražiti različite aspekte vjerskog života. Ovo je svjedočanstvo da ljubav, mir i razumijevanje mogu prevladati sve prepreke.

Islam je vjera koja se temelji na ljubavi prema Bogu i čovječanstvu. Uzajamno poštovanje, suosjećanje i međusobna podrška ključni su elementi u izgradnji zajedništva. Ovaj događaj nas podsjeća na važnost prihvaćanja i razumijevanja različitosti koje nas okružuju.

Neka budućnost sestre Ajše Prijić bude ispunjena srećom, zadovoljstvom i duhovnim napretkom. Neka joj put u islamu bude osvijetljen, a njena nova životna odluka donese obilje blagoslova i prosperiteta. Sve članove džemata u Jagnjidu nadahnjuje ovaj trenutak, a zajedno će nastaviti graditi mostove između različitih zajednica i promicati mir i razumijevanje.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti