15 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Digitalizacija obrazovanja u SBK: Sve škole u Gornjem Vakufu-Uskoplju spremne za eDnevnik

Od nove školske 2023/2024. godine, sve škole na području Srednjobosanskog kantona će implementirati eDnevnik. Ovaj korak prema digitalizaciji obrazovanja donosi brojne prednosti za učitelje, nastavnike, profesore, direktore i stručne suradnike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK u saradnji sa UTIC Sarajevo organizovalo je edukativne radionice pod nazivom “Rad u eDnevniku”, kako bi osigurali uspješan prijelaz na ovaj moderni način vođenja pedagoške evidencije.

Danas je u Centru za obrazovanje, sport i kulturu u Gornjem Vakufu-Uskoplju održana edukacija za učitelje, nastavnike, profesore, direktore i stručne saradnike koji rade u školama na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Na ovoj edukativnoj radionici, zaposlenici Osnovne škole “Gornji Vakuf”, Osnovne škole “Voljevac”, Osnovne škole “Pajić Polje” i Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf” imali s priliku upoznati se s detaljima implementacije eDnevnika, te saznati što ih očekuje od 4. septembra tekuće godine.

Posebno se ističe uloga Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf”, koja je već od ranije dokazala svoje prednosti u procesu informatizacije i digitalizacije. Ova škola će od naredne školske godine voditi evidenciju isključivo putem eDnevnika, eliminirajući potrebu za trošenjem sredstava na tradicionalne odjeljenske knjige u papirnom formatu. Ovo je posebno značajno jer će korištenje papirnih dnevnika biti zabranjeno početkom drugog polugodišta.

Elektronski dnevnik za osnovne i srednje škole predstavlja modul informativnog sistema EMIS, razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške evidencije. Implementacija ovog modula olakšava proces vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije, te doprinosi unapređenju saradnje između škola i roditelja. Elektronski dnevnik omogućava nastavnicima, razrednicima i direktorima škola brzu i jednostavnu izradu statističkih izvještaja o održanim satima te informacija o uspjehu učenika, što će biti od velike važnosti na sjednicama nastavničkih vijeća.

Uvođenje eDnevnika predstavlja korak prema modernizaciji obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu, omogućavajući učiteljima i školama da bolje prate napredak učenika, olakšavajući istovremeno administrativne procese. Ova inicijativa također postavlja temelj za povećanje transparentnosti i komunikacije između škola, nastavnika i roditelja, što će zasigurno doprinijeti kvaliteti obrazovanja u regiji.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti