Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Berači bilja na Vranici

FOTO: Berači bilja na Vranici

Foto: Aid Gafić

Proteklog vikenda imali smo priliku posjetiti predivnu planinu Vranicu, koja se nalazi u blizini Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Na tom putovanju, doživjeli sam fascinantno iskustvo promatrajući berače ljekobilja u akciji. Naša prekrasna Vranica još uvijek obiluje prirodnim blagom, a posebno se ističe bogatstvom brusnice, koja je u punom jeku berbe.

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea) je divlja biljka koja raste u višim predjelima i planinama. Osim svoje osvježavajuće kiselkaste arome i ukusa, brusnica se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Ova bobica je bogata antioksidansima, vitaminom C, vlaknima i mnogim drugim hranjivim tvarima. Konzumacija brusnica može pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala te poboljšanju probave. Osim toga, brusnica je poznata po svojoj sposobnosti prevencije urinarnih infekcija, jer sprječava bakterije da se prikače na stijenke mokraćnog mjehura.

No, ljekovitost brusnice nije jedina priča koja dolazi s planine Vranice. Berači također uspješno beru borovnice (Vaccinium myrtillus), koje su također izrazito bogate hranjivim tvarima. Lokalni berači ove bobice ostvaruju značajne prihode svake godine. Borovnice su poznate po svom visokom sadržaju antioksidanasa, vitamina C i vlakana. One podržavaju zdravlje očiju, jačaju imunološki sistem i pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Ovaj spoj prirodnih resursa i ljudske aktivnosti omogućava lokalnom stanovništvu da branjem ljekobilja ostvari značajne prihode. Osim brusnice i borovnice, berači prikupljaju različite vrste trava koje se koriste za pripremu ljekovitih čajeva. Ovi čajevi su traženi zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje, a lokalni berači su ključni članovi lanca opskrbe.

Unatoč svim prednostima, postoje i izazovi s kojima se susreću berači ljekobilja na Vranici. Nažalost, područja gdje su najaktivniji berači često su zagađena različitim vrstama otpada, uključujući PVC boce, papire i druge oblike smeća. Ovo je velika šteta jer se planina Vranica brine o njima, pružajući im mogućnost za održivu egzistenciju.

Kako bismo očuvali ovu prirodnu ljepotu i omogućili lokalnom stanovništvu da nastavi s prosperitetnom berbom ljekobilja, važno je educirati ljude o važnosti očuvanja okoliša. Čuvajući prirodu i smanjujući zagađenje, možemo osigurati da planina Vranica ostane blago za generacije koje dolaze.

Na kraju, ne možemo zaboraviti na ljepotu planine Vranice u ovo doba godine. Jesenje boje igraju se po pejzažima, stvarajući prizore koji oduzimaju dah. Ovo je vrijeme kada priroda sama priča priču, a berba ljekobilja postaje još čarobnija.