9 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 05. Maja 2024.

[FOTO] Pohod u spomen na komandanta Gorana Čišića: Obilježena 29. godišnjica pogibije bosanskog heroja

Danas je u organizaciji Planinarskog društva „Goran“ održan memorijalni pohod kako bi se obilježila 29. godišnjica od pogibije neponovljivog komandanta Gorana Čišića. Oko 200 učesnika je uživalo u neobično lijepom vremenu dok su prolazili standardno blatnjavim terenom, prelazeći brdsku rutu.

Pohod je imao poseban značaj jer je prisutnima pružio priliku da se prisjete života i djela heroja Bosne, Gorana Čišića. Na mjestu njegove pogibije, gdje se nalazi spomen ploča, okupljeni su odali počast ne samo Goranu, već i njegovim živim i mrtvim saborcima.

Članovi Planinarskog društva „Goran“ i Udruženja boraca „Goranovi“ zajedno su organizirali ovaj događaj s ciljem očuvanja uspomene na hrabre pojedince koji su dali svoje živote u borbi za slobodu i nezavisnost. Pohod je bio prilika da se zajednica ujedini i pokaže poštovanje prema onima koji su žrtvovali svoje živote za zajedničku svrhu.

Učesnici su istaknuli kako je pohod bio emotivan i duboko simboličan, podsjećajući ih na važnost čuvanja sjećanja na prošlost i poštovanje prema onima koji su se žrtvovali za bolju budućnost. Spomen ploča na brdu sada nosi i tragove njihovih koraka, svjedočeći o snažnoj povezanosti zajednice sa svojim herojima.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo odazivom i podrškom te najavili nastavak tradicije obilježavanja godišnjice pogibije Gorana Čišića kako bi se poštovanje prema njegovoj hrabrosti prenosilo s generacije na generaciju. Već su počeli i radovi na uređenju kompletnog platoa kako bi se lokacija na kojoj je poginuo Goran obilježila na način dostojanstven njegovog lika i djela.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti