8.7 C
Gornji Vakuf
Subota, 21. Septembra 2024.

FOTO: Mladi iz cijele bivše Jugoslavije jedni druge preveli preko linije podjele u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Od 10. do 20. avgusta 2024, u Segetu Donjem, u Hrvatskoj, održan je mirovni kamp koji 30 godina unazad okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije promovišući zajedništvo, ljubav i mir između ovih država.

Na ovogodišnjem Youth United in Peace mirovnom kampu, boravilo je 80 mladih koji su 10 dana pohađali zanimljive radionice, družili se i uživali i morskom ambijentu. Kamp je započeo temama kao što su govor mržnje, stereotipi i predrasude, diskriminacija, saosjećanje, medijska manipulacija.

Potom su mladi imali radionicu u kojoj su se upoznali sa ratnim fotografijama, a dan kasnije uživo su razgovarali sa Ron Havivom, ratnim fotografom čije su fotografije gledali na radionici. Ovo je bila sjajna prilika za mlade da pitaju ono što ih zanima i da dobiju odgovore iz prve ruke.

U danima koji su uslijedili, predstavili su im se sjajni mladi ljudi – aktivisti iz udruženja Zaboravljena djeca rata koji su mlade svojim primjerom podstakli na aktivizam i pokazali da ništa nije nemoguće, ako se udružimo i budemo uporni u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Novinar Tahir Žustra, mlade je podučio medijskoj pismenosti, ali ih je svojim primjerom dodatno pozvao na kritičko razmišljanje i na aktivno učestvovanje u svim društvenim aktivnostima, umjesto nijemog posmatranja istih.

Na mirovnom kampu učestvovali su mladi iz Vukovara, Srebrenice, Tuzle, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Sombora i Mostara, te su jedni drugima predstavili svoje gradove, podijelivši dobre i loše stvari zajednica iz kojih dolaze. Fokusirali su se na probleme mladih u svojim gradovima i dali su prijedloge za njihovo rješavanje. Jedan dan bio je rezervisan i za to da mladi sami vode radionice, te da pokažu svoju inicijativu i da uvježbavaju svoje vještine.

Pored aktivnosti na radionicama, mladi su uživali družeći se na plaži, vozili su kajake, igrali košarku i odbojku, družili se na obali mora uz gitare i pjesmu, vozili se brodićem kako bi posjetili Trogir.

U povratku kući, 80 mladih posjetilo je Gornji Vakuf-Uskoplje, prošetalo centrom grada kada su, simbolično, jedni druge preveli preko crte koja ovaj grad dijeli na dva dijela, želeći da pokažu da mladi danas ne žele da se dijele, već da se sabiraju u što većem broju, sa istim ciljem – da šire ljubav i zajedništvo.

Veoma je važna činjenica da ovogodišnji tim zadužen za realizaciju kampa sačinjavaju bivši učesnici, što govori o održivosti ovog projekta.

U toku ovog kampa nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma koji će biti prikazan 21. septembra u Tuzli, na proslavi 30 godina projekta Odmor od rata-izgradnja mira, koji i dalje živi, razvija se i napreduje u okviru Youth United in Peace mreže.

Projekat je finansiran od strane Komiteta za demokratiju i osnovna ljudska prava iz Kelna, a realizuje ga udruženje Prijateljice iz Tuzle, uz partnerske organizacije: Centar za razvoj zajednice LINK Sombor, udruženje Sara-Srebrenica, Europski dom Vukovar, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje. Ove godine, prvi put, pridružila se i grupa mladih iz Mostara.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti